Kebaikan Diet Rendah Karbohidrat Tinggi Lemak

lchf-mat1-vibr-ffffff-1534-1200x415

Apakah Anda ingin mengkonsumsi makanan sungguhan (sebanyak yang Anda inginkan) dan memperbaiki kesehatan serta berat badan Anda? Mungkin ini terdengar sangat baik untuk diwujudkan tetapi dengan metode LCHF (Low Carb, High Fat/Rendah Karbohidrat, Tinggi Lemak) yang telah digunakan selama 150 tahun kini ilmu pengetahuan modern mendukungnya dengan buktian akan keberhasilannya Tidak perlu menimbang makanan Anda, menghitung, “pengganti makanan” yang aneh, ataupun pil. Yang ada hanyalah makanan sesungguhnya dan akal sehat. Dan seluruh anjuran yang ada di sini 100% gratis

Kesan Diet LCHF kepada kandungan gula, insulin dan kolesterol dalam darah

Diet tinggi lemak tidak memberi kesan buruk kepada kandungan kolesterol darah. Malahan dilihat kandungan ‘kolesterol jahat’ triglycerides dan LDL berkurang manakala kadar ‘kolesterol baik’ HDL tidak berubah. Tetapi saiz molekul HDL dan LDL bertambah.

Molekul LDL yang lebih besar lebih sukar membentuk plak yang menyumbat saluran arteri. Molekul HDL lebih besar kekal dalam badan lebih lama untuk membersihkan lebih banyak plak kolesterol.

Kandungan insulin dan glukos dalam darah juga menurun. Ini bagus karena kandungan darah tinggi insulin dan glukos adalah petanda awal penyakit diabetes.


Hal-hal yang Mendasar

Konsumsilah : Daging, ikan, telur, sayur yang tumbuh di atas permukaan tanah dan lemak nabati (seperti mentega)

Hindari : Gula dan makanan berbahan tepung (seperti roti, pasta, nasi dan kentang)

Makanlah di saat Anda lapar hingga puas. Semudah itu saja. Anda tak perlu menghitung kalori atau menimbang makanan Anda. Dan lupakanlah produk-produk pabrikan rendah lemak.

Konsumsilah semua yang Anda suka

Daging: Segala jenis, termasuk lembu, ayam, kambing dll. Sila makan juga lemak pada daging serta kulit ayam. Sebaiknya pilih daging ternakan organik.

Ikan dan Kerang: Segala jenis, Ikan berlemak seperti misalnya salmon, makarel atau hering adalah yang terbaik.

Telur: Segala jenis, direbus, digoreng, dadar, dll. Pilihlah telur organik.

Kuah dari Lemak nabati, Saus tinggi lemak : Menggunakan mentega dan krim  dapat membuat masakan anda lebih lazat dan membuat anda lebih kenyang. Minyak kelapa dan minyak zaitun juga adalah pilihan yang baik.

Sayur-sayuran yang tumbuh di atas permukaan tanah: Segala jenis kubis, seperti brokoli, kubis dan taugeh. Asparagus, terung, zaitun, bayam, timun, bawang, lada, tomato dll.

Produk olahan susu: Pilih yang berlemak tinggi misalnya mentega, krim (40% lemak), yogurt tinggi lemak dan keju tinggi lemak.

Berhati-hatilah terhadap susu dan susu skim kerana biasanya banyak mengandungi gula. Hindari produk yang berperasa, manis dan rendah lemak.

Kacang: Baik untuk dinikmati sambil menonton tv (hidangan sederhana)

Buah beri: Baik dalam jumlah sederhana, sesuai dimakan dengan krim.

maksimum 5g karbohidrat dalam setiap 100g makanan

Hindari makanan berikut:

Gula: Yang terburuk. Minuman ringan, gula-gula, jus, minuman tenaga, coklat, kuih, roti, kek cawan,es krim, bijirin sarapan. Sebaiknya elakkan juga pemanis.

Makanan bertepung: Roti, pasta, nasi, kentang, kentang goreng, kerepek kentang, bubur, muesli dan seterusnya. Produk ‘wholegrain’ pun kurang baik.

Margarin Mentega buatan dengan kandungan tinggi lemak omega-6 tidak semula jadi. Tidak bermanfaat bagi kesehatan dan rasanya tidak sedap. Secara statistik berkaitan dengan asma, alergi dan sakit keradangan lain.

Buah: Yang sangat manis, banyak mengandung gula. Makanlah sesekali.

Yang boleh sekali-sekali

Anda memutuskan kapan waktu yang tepat. Penurunan berat badan Anda dapat diperlambat sedikit.

Alkohol: anggur kering (biasa merah atau putih kering anggur), wiski, brendi, vodka dan koktail tanpa gula.

Dark Coklat: Di atas 70% cocoa, sebaiknya hanya sedikit.

Minum di hampir setiap hari
Air
Kopi: Cobalah dengan cream penuh lemak

Teh

Saran untuk sarapan pagi

  • Telur dan daging sapi
  • Telur dadar
  • Sisa makan malam yang kemarin
  • Kopi dengan krim
  • Sekaleng ikan makarel dan beberapa telur rebus
  • Telur rebus dengan mayones dan crème fraiche
  • Roti lapis dan roti Oopsie
  • Sepotong roti keras yang sangat tipis diolesi banyak  mentega, keju, daging sapi, dsb
  • Keju yang diolesi mentega
  • Telur rebus yang ditumbuk dengan mentega, irisan lokio (sejenis, bawang putih), garam dan cabe
  • Sepotong keju dan daging sapi
  • Yogurt berkadar lemak tinggi dengan kacang-kacangan dan biji-bijian (dan mungkin buah beri)

Makan malam dan makan siang

  •  Hidangan daging, ikan atau ayam dengan sayur-sayuran dan saus yang kaya lemak. Ada banyak alternatif sebagai pengganti kentang seperti kembang kol tumbuk.
  • Rebusan, sup, kaserol dengan bahan-bahan rendah karbohidrat
  • Anda bisa menggunakan aneka resep yang terdapat dalam buku-buku masakan jika Anda menghindari bahan-bahan yang kaya karbohidrat. Seringkali merupakan ide yang bagus untuk menambahkan lemak (mis: mentega, krim) ke dalam resep Anda.
  • Minum air dengan makanan Anda atau (sekali-sekali) segelas anggur.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s